• da
    • en
    • de

Historien

Ejendommen var oprindeligt 2 mindre landbrug (kådnersteder) i 1680’erne. Eget af henholdsvis Knud Pedersen og Niels Hansen. Disse går i arv og dele tages i pant og slås sammen.

Søn af Jesper Madsen, Jesper Jespersen, som er Kommandør  i Hamborg i årene 1756-1760 har ejendommen og hans datter Maren overtager sammen med sin mand Niels Christensen, der er sælfanger-kommandør, ejendommen.  Parret får ingen børn så ejendommen sælges.

Peder Christian Bundes født i Sønderby i 1756, kommer af fattige kår men formår at blive skipper og siden kaptajn og skibsejer af briggen “Anna Maria” og tager på togter til til sydeuropa og Sydamerika. Han er en holden mand og  bygger ejendommen op til  et 9 fag stuehus og 10 fag lade i samme periode. Han får 8 børn med Maren hvoraf kun de 4 overlever og Maren dør i barselssengen.

Peder Christian Bundes ælste datter Karen overtager ejendommen og gifter sig med Jesper Lausten Degn i 1824 , som opgiver søfarten og bliver gårdmand. Paret forbliver barnløst og Karen dør i en alder af 32 år i 1834, Han gifter på ny med egendomens tjenstepige Mette Cathrine Winter. De er velbeslåede og får datteren Caroline i 1842.

Jesper Lausten Degns datter Caroline bliver gift i 1861 med Peder Tønnis List, de får 5 børn og  overtager gården. Familien sælger i 1887 ejendommen til fætteren Julius Brodersen.

Julius Brodersen tjente penge som krydsskipper (skipper på toldkrydser) og ville nu kaste sig over landbruget. I 1908 sælges alle Mølby-jorde og ejendommen er i perioden omkring 1915 et sted der afholdes dansegilder. Da Julius Brodersen dør i 1920 sælges ejendommen.

Hartvig Conrad Harald Schmidt, født i Østerhede i 1871, har ejendommen fra 1920, han er sejler og gift med Louise Ebbesen født i Sønderby. Han bliver skibsfører med bopæl i Flensborg og senere skibsreder. Steder forfalder og konfiskeres efter 2. verdenskrig og tilskødes Herbergsrådet i 1948.